Trading vs Investitii
Exista doua metode principale pe care le poti folosi in incercarea de a face profit pe piata financiara:
- tranzactii (speculatii de moment) sau
- investii de termen lung.
Important de stiut este ca ambele pot fi profitabile, dar ambele pot duce si la pierderi.
Inainte de a incepe orice fel de activitate pe piata financiara, este crucial sa intelegi diferentele cheie dintre tranzactii si investii.
1. Perioada de timp
Investitorii sunt oameni care cumpara si detin actiuni ani sau chiar decenii. Abordarea lor consta de regula in investii in companii cu fundamente solide, cu scopul de a obtine fie castiguri de capital, fie dividende, fie ambele. Investitorii nu sunt preocupati de fluctuatiile pietei pe termen scurt. In schimb, privesc imaginea de ansamblu si lasa timpul sa-si ‘faca treaba’.
Pe de alta parte, traderii se concentreaza de obicei pe intervale de timp mai scurt, de regula primele 90-120 minute la London si/sau New York Open. Ei cumpara si vand diverse produse financiare, iar obiectivul principal este castigul de capital. In functie de stilul de tranzactionare, traderii pot intra si iesi din pozitie in cateva secunde, minute, zile sau saptamani (swing-trading).
Warren Buffett: „Calling someone who trades actively in the market an investor is like calling someone who repeatedly engages in one-night stands a romantic.”
2. Analiza tehnica & fundamentala
Exista doua tipuri principale de analize pe care traderii si investitorii le pot efectua: analiza tehnica si fundamentala.
Analiza tehnica incorporeaza grafice si indicatori pe care traderii si investitorii ii pot folosi pentru:
- a identifica trendul in curs,
- a vedea cum se misca pretul in timp real, si de asemenea
- a vedea cum au evoluat miscarile pretului in trecut.
Pe de alta parte, analiza fundamentala se rezuma la intelegerea economiei in ansamblu si/sau la intelegerea companiei in ansamblu, a unui sector, afaceri, a rapoartelor SEC si a modului in care functioneaza compania – cu scopul final de a determina daca pretul unei actiuni este subevaluat sau supraevaluat.
Daca un investitor constata ca actiunile unei anumite companii se tranzactioneaza la niveluri mult mai mici decat ar trebui, ar putea sa caute sa deschida o pozitie Long. In mod opus, daca un investitor detine actiuni ale unei companii care pare a fi supraevaluata, ar putea cauta sa le vanda sau chiar sa faca Short Selling.
In timp ce atat analiza tehnica, cat si cea fundamentala sunt importante atat pentru trading, cat si pentru investii, traderii se bazeaza de obicei mai mult pe analiza tehnica, in timp ce investitorii tind sa graviteze catre analiza fundamentala.
3. Randamentul
O alta diferenta intre trading si investii se gaseste in randamente. In timp ce investitorii se simt binecuvantati sa obtina un profit de 10-15% anual, traderii au posibilitatea sa obtina acest lucru si intr-o saptamana.
Sfat: indiferent daca investesti sau tranzactionezi, asigura-te ca abordarea ta include intotdeauna cele 3 elemente discutate pana acum mai sus.
Cand traderii ‘devin investitori’
In comparatie cu investitorii, care prefera stabilitate in actiunea pretului, traderii adora miscarile volatile. Le place sa vada un asset crescand si coborand, deoarece il vad ca pe o sansa de a valorifica oportunitatea. Acesta este unul dintre motivele pentru care multi traderi, in special day-traderii si scalperii, se focuseaza pe primele 90-120 minute la RTH Pit Session Open la London si/sau New York Open. Atunci este cea mai mare volatilitate avand in vedere ca o multime de firme de prop-trading si institutii plaseaza ordere in piata in acest interval de timp.
Cu toate acestea, o greseala pe care o fac multi traderi incepatori este ca intra adesea intr-o tranzactie cu scopul de a ‘prinde’ o anumita miscare, dar atunci cand tranzactia se opune acestora, ei se incapataneaza si refuza sa reduca pierderile. Ei raman in tranzactie cu speranta ca va reveni. Uneori se va intampla, dar este nevoie sa nu revina o singura data pentru ca un trader devine un ‘investitor pe termen lung’. Asa se creeaza ceea ce numim ‘bag holders‘.
De retinut: Nu vrei sa fii un ‘bag holder’.
Ca sa te asiguri ca acest lucru nu se intampla, este important sa ai reguli in tranzactionare, sa construiesti obiceiuri ‘sanatoase’ si sa respecti intotdeauna riscul. Nu te „casatori” niciodata cu tranzactiile tale si atunci cand gresesti, pur si simplu iesi si asteapta o alta oportunitate.
Reminder:
Small Caps/Penny Stocks, FX/Futures, pot oferi oportunitati excelente de tranzactionare la London si/sau New York Open, dar sunt de obicei investitii groaznice pe termen lung.
Majoritatea companiilor care fac parte din categoria small caps/penny stocks esueaza si dau faliment pe termen lung, asa ca incercarea de a gasi care dintre ele va deveni noul ‘Amazon’ este acelasi lucru ca si cum incerci sa castigi la loto.
De regula ETF-urile si companiile ‘mari’ sunt potrivite pentru investitorii iar pietele de FX/Futures impreuna cu small caps/penny stocks sunt ‘perfecte’ pentu day-traderi.
Concluzie:
Atat tranzactionarea cat si investitiile sunt riscante, dar pot fi foarte profitable.
Inainte sa iei decizia de a intra in acest business, ar trebui sa tii cont de mai multi factori, precum: obiectivale tale, aversiunea la risc, punctele forte personale si multe altele.
Indiferent de drumul pe care il alegi, un lucru de retinut este -> cheia succesului pe pietele financiare este sa ai cunostinte solide si suficienta disciplina pentru a iti controla emotiile.
EQ > IQ.