Cum incepi sa tranzactionezi?
Pentru mine a inceput cu P.A (Price Action). Am inceput la o varsta destul de frageda cand am urmarit mult price action. Asa ca pot spune ca am fost binecuvantat sa merg pe acesta cale de studiu, decat sa aleg drumul ‘indicatorilor’ si sa ma gandesc ca pot gasi o formula magica de Stochastics / MACD / RSI sau ceva de genul asta. Nu ca nu le poti folosi in mod eficient, dar dupa parerea mea, rezutatele sunt destul de mixte.
Ceea ce a facut cu adevarat ‘click’ pentru mine au fost Market Profile, Volume Profile, Auction Market Theory, chestii de acest gen. Cand am inceput sa folosesc Market Profile / Volume Profile, am inceput sa inteleg ca exista o dinamica in ceea ce priveste modul in care pietele se misca.
Evident, toti stim ca orice se poate intampla oricand pe piete. Orice se poate schimba intr-o fractiune de secunda, indiferent cat de buna este analiza tehnica, fundamentala si modul tau de a citi pietele.
Eu ma concentrez pe intelegerea contextului si a ritmului de price action, pe timing si intelegerea a stop loss runs, pe modul in care lucrurile functioneaza pe perioadele de timp mai mici si apoi sa adaug un context de higher timeframe. Nu este vorba doar de o serie de swing highs & swing lows. Nu este doar despre o miscare impulsiva sau un trend pe un grafic de 5 minute sau orice alt grafic. Aceste lucruri sunt mai mult valabile intr-un context de HTF. Asa ca pentru mine, sa vad unde sunt zonele de distributie a pretului, volumul mare, volumul scazut cu Market Profile sau Volume Profile, consider ca imi ofera un avantaj in fata pietei atunci cand tranzactionez intra-day la London sau New York Open.
Identificarea zonelor in care exista consolidare, range, congestion, balance, sau oricum vrei sa o numesti este de asemenea importanta. Avantajul acelei zone vine din raportul de risk / reward ideal in viziunea mea. Apoi este vorba despre tactici pe termen scurt si apoi ultima piesa de puzzle pe care o voi adauga este Orderflow-ul si tool-uri precum VWAP, Cumulative Delta, Footprints. Aceste informatii ma lasa „sa vad in interiorul” candlestick-urilor pentru a-mi face o idee cine pune presiune (cumparatorii sau vanzatorii) si cine este mai agresiv.
Nu complic lucrurile atat de mult pe cat au oamenii tendinta sa creada. Ma uit la cine este mai agresiv, cine este forta dominanta in acest moment, iar asta joaca un factor important in ceea ce priveste corelarea tuturor pieselor de puzzle. Context / structura, price action si chiar lower time frame.
Sfat: construieste-ti un Playbook. Incepe sa observi tendinte, incepe sa observi tipare, incepe sa observi lucruri unde este data o situatie contextuala. Cum se comporta pattern-ul XYZ pe care iti place sa il tranzactionezi in diferite perioade de timp sau orice altceva. Trebuie inteles ca, de exemplu, nu orice head & shoulder este la fel, depinde unde / cand apare si se formeaza, ceea ce te face sa stii daca ai un avantaj in fata pietei sau nu.
Nu sunt foarte ‘batran’, dar imbatranesc in fiecare zi. Obisnuiam sa printez grafice si sa acopar cu o bucata de hartie graficul ca sa il dezvalui bar by bar. Nu mai fac acest lucru de cativa ani buni , deoarece ma ajut de tehnologie si folosesc Market Replay.
In opinia mea, majoritatea traderilor considera ca au avantaj in fata pietei dar de fapt nu au, deoarece nu s-au documentat suficient. Nu ma intelegeti gresit guys and gals, sunt 100% un trader discretionary, nu folosesc quantitative / algos pentru a gasi un avantaj pentru mine, imi folosesc ochii si mintea si incerc sa fiu cat se poate de obiectiv cand imi fac un Premarket Prep pentru a stii daca o oportunitate este prezenta sau nu. Job-ul meu ca si trader PRO este sa realizez daca in sesiunea respectiva am o oportunitate din Playbook-ul meu sau nu. Prin avantaj in fata piata ma refer la un set de informatii variabile generate de piata, in contextual de HTF pe care il pot integra in contextual de intra-day. Acest avantaj il poti obtine din price action, indicatori, chart patterns, candlestick pattern, tool-uri institutionale bazate pe volum sau orice functioneaza pentru tine.
Eu abordez piata intr-o maniera de top down (elemente incluse: sentiment, price, pattern, volume, time) intr-un PMP (premarket prep) care include un Self Prep, Premarket Prep, Market Profile / Volume Profile Distribution, VWAPs de HTFs & lower time frame si zone de DVA – Value Area in dezvoltare + ce s-a intamplat in sesiunea de overnight si Orderflow (valabil doar la intra-day cand tranzactionez piata de Futures).
Avantajul meu in fata pietei vine din a incerca sa imi dau seama care este contextul actual al pietei, ce este piata si ceea ce fac participantii pietei, care este imaginea de ansamblu care imi poate oferi un risk reward ideal (minimum +2R , de preferat +3R). Acelasi proces este valabil pentru orice piata o tranzactionez (EURUSD, GBPUSD, DAX, S&P500, CRUDE OIL, GOLD), fie ca este vorba de London Open sau New York Open. Sunt traderi care tranzactioneaza si Obligatiuni, NASDAQ, Soya, Wheat, etc, insa eu prefer sa ma focusez pe cele mai lichide piete. Este foarte important sa iti cunosti piata. NASDAQ & S&P500 desi sunt indici, au personalitati extrem de diferite atunci cand vine vorba de modul in care se misca in diferite perioade de timp. Insa, ceea ce este important e faptul ca pot aplica aceeasi abordare de top down exact la fel si asta este un lucru fantastic. Aceasta abordare de Top Down o discutam in FX Three si mai ales in programul nostru de Mentorship (Mai multe info aici: https://youtu.be/JP2tBql_N-Q)
Pe parcursul anilor am experimentat extrem de multe lucruri si am cazut de multe ori in prapastie. Am adaugat si eliminat tot felul de lucruri. In concluzie, incearca tot, simte gustul pentru diferite piete, intervale de timp, stiluri diferite de tranzactionare etc. La final de zi cel mai important lucru este cum ti-ai controlat riscul si ce stil / piata este potrivita pentru tine. Este important sa iti dai seama de piete si personalitatile lor, de punctele forte si slabiciunile tale si de modul in care corelezi toate aceste piese de puzzle.
Ganduri bune,
Cristian