Este timpul sa cumperi petrol?
Pretul petrolului a scazut la valori minime nemaivazute de 18 ani si toata lumea se intreaba: acum este momentul sa cumpar petrol?
Deci, ce determina pretul petrolului sa se tranzactioneze la minime de aproape doua decenii?
Exista doi factori principali la scaderea pretului petrolului, care au aparut simultan:
1. Over supplied market(price wars)
2. Scaderea cererii(Covid-19 virus)
Haide sa aruncam o privire la fiecare dintre acestea.
1) Over supplied market
Din noiembrie 2016, OPEC a ajuns la un acord pentru a stabili un plafon de productie. Pretul petrolului din SUA se tranzactiona in mijlocul valorii de 40$ la acea vreme. Natiunile membre OPEC au acumulat rapid capacitatea de productie de titei, ceea ce a mentinut scazut pretul petrolului.
In 2016, OPEC a semnat o reducere de 1 milion barili pe zi (bpd) a productiei totale, ceea ce a determinat cresterea preturilor la 76.41$ in urmatorii doi ani (octombrie 2018).
Pe masura ce preturile au crescut, a devenit profitabila explorarea sisturilor din SUA si a inceput sa se transforme in profit – atata timp cat petrolul a ramas peste 45$. Odata cu acest nou flux masiv de aprovizioanare cu petrol din SUA, Arabia Saudita si alte tari OPEC au inceput sa piarda cota de piata, si prin urmare, au inregistrat o scadere a profitului.
Aceasta a fost o problema masiva pentru Arabia Saudita, care a avut nevoie de veniturile din petrol pentru a-si extinde economia si ironic, pentru a-si reduce fiabiltiatea in productia de petrol. In cele din urma, SUA a depasit Arabia Saudita, devenind astfel cel mai mare producator mondial de petrol.
In 2019, producatorii OPEC au dorit sa isi recupereze controlul si cota de piata a petrolului. Deci, Arabia Saudita a lansat un razboi impotriva preturilor, intrucat acordul de reducere a productiei s-a destramat.
Aceasta ‘descompunere’ a acordului a creat o scutire masiva a aprovizionarii cu petrol, Arabia Saudita anuntand recent ca va creste productia cu 1 milion de barili pe zi incepand cu 1 aprilie 2020.
Rusia a raspuns, spunand practic ca nu le pasa deoarece pot gestiona preturile petrolului si la 8 dolari pe baril. Rusia a avut, de asemenea, interesul de a vedea productia americana de sist scoasa din ecuatie, reducand pretul mai mic decat cel in care este in prezent rentabil, undeva la 40 de dolari pe baril. Deci, chiar daca acest razboi in mass-media este intre Arabia Saudita si Rusia, in opinia mea este un razboi si impotriva sisturilor americane.
Preturile pe piata de petrol au scazut rapid pe baza stirii ca au fost inlaturate cotele de productie, iar al doilea si al treilea producator de petrol lanseaza o ofensiva unul impotriva celuilalt. Pretul petrolului a scazut cu peste 34%, provocand pierderi enorme.
Realitatea este ca petrolul este aprovizionat atat de mult, incat ne apropiem de limitele capacitii de stocare. Instalatiile sunt pline de petrol, iar majoritatea producatorilor umplu acum butoaie si le depoziteaza pe ‘navele plutitoare’. Acest lucru este si va continua sa fie extrem de bearish pentru pretul petrolului in acest an.
Totusi, acest lucru nu este singurul contribuitor al pierderilor rapide pe piata energiei din ultimele saptamani.
Sa aruncam o privire spre cealalta parte a ecuatiei.
2) Diminuarea cererii de petrol.
In 2018 si 2019, cererea de petrol a ramas fixa la 100 de milioane de barili pe zi, ceea ce a permis absorbirea temporara a ofertei fara a afecta prea mult pretul.
Cu toate acestea, toti producatorii stiau ca o intrerupere mare a cererii va provoca o scadere masiva a preturilor de petrol. Acest lucru ar functiona in favoarea celor mai mari producatori de petrol, care pot fi in continuare profitabili la preturi mici si sa capteze cota de piata.
In decembrie 2019, un focar de virus din China – Wuhan, a inceput sa tot apara la stiri. La inceput, toata lumea a ignorat problema, crezand ca este doar o gripa de sezon mai rea decat de obicei. Eu si intreaga mea echipa de la CFX am avut temeri ca va deveni mult mai grav, pe masura ce am urmarit progresul zilnic in timp real.
Pana la sfarsitul lunii ianuarie, jumatate din China era sub carantina extrema, iar virusul a inceput sa se raspandeasca la nivel global.
China este o ‘fabrica’ pentru intreaga lume, iar productia a ajuns sa se blocheze in doar cateva zile.
Odata cu inchiderea productiei, cererea de energie s-a ‘uscat’ complet. Pe masura ce virusul s-a raspandit in Italia, Spania si in cele din urma in Statele Unite, consumul global a ramas nemiscat.
Cererea mai mica inseamna mai putina productie, mai putin transport, care necesita mai putin petrol. Veniturile mai mici din comertul cu amanuntul si din sectorul ospitalitatii au dus la disponibilizari. Oamenii fara locuri de munca nu calatoresc, scazand cererea de petrol in continuare.
Adevarul este ca suntem inca in mijlocul acestei pandemii globale COVID 19 si nimeni nu stie cu adevarat care vor fi daunele economice.
Acum sa raspundem la intrebarea finala…
E timpul sa incepi sa cumperi Petrol?
Aceasta este intrebarea pentru care majoritatea oamenilor sunt dornici sa gaseasca un raspuns.
Cu toate acestea, nu exista nimeni care va poate spune cu certitudine ce se va intampla. Daca o singura persoana iti ‘garanteaza’ ce se va intampla, ori minte ori nu este suficient de ‘vechi’ in acest business.
Insa va pot spune pararea mea si ce fac in acest sens.
Cred ca inainte de a incepe sa cumparam petrol pe termen mediu si lung, vom dori sa vedem cum se dezvolta situatia COVID 19 in urmatoarele saptamani.
Daca vom atinge un varf in cazuri noi si vremea mai calda limiteaza transmiterea acestui virus, atunci va provoca probabil un raliu a pietelor bursiere si a marfurilor.
Cu toate acestea, pericolul este ca situatia se poate agrava inainte de a se imbunatati.
In acest moment, planul meu personal pentru a ‘ataca’ piata este urmatorul:
1) tranzactionez Petrolul intra-day la New York Open – profit zilnic de volatilitate
2) raman la curent cu evolutia virusului – monitoriez situatia COVID 19, stimulul guvernamental si orice alte actiuni suplimentare
In comunitatea noastra privata de pe Discord, in canalele de Mentorship, atunci cand tranzactionez, impartasesc PMP (premarket prep) si cum decid sa ‘atac piata’ in ziua respectiva.
Va doresc o zi minunata, plina de dragoste, bucurie si fericire.
Cu sinceritate,
Cristian