Trading-ul este un joc de noroc?
Intrebarea „Este tranzactionarea un joc de noroc?” este cu siguranta in mintea multor oameni.
Aceasta intrebare apare ocazional in mesajele noastre, asa ca merita un raspuns cat mai CORECT.
Daca si tu ti-ai pus aceasta intrebare, la finalul articolului cu siguranta vei vedea gasi niste concluzii foarte clare si surprinzatoare.
Sa incepem cu cateva asemanari si deosebiri intre cele doua.
Asemanari intre trading & gambling
Ceea ce au in comun atat tranzactionarea, cat si jocurile de noroc este factorul risc.
In opinia mea riscul inseamna oportunitate, mai ales daca este controlat. Insa o multime de oameni m-ar contrazice si este in regula. Suntem oameni unici si avem un apetit pentru risc diferit. Este important sa te cunosti si sa stii ce este potrivit pentru tine.
Revenind la subiectul de astazi, este important sa intelegem ca atat tranzactiile pe piata financiara cat si jocurile de noroc, au intotdeauna un anumit risc pe care pariul tau il prezinta. Cu alte cuvinte, nu exista un ‘pariu sigur’. Aceasta ne conduce la concluzia ca atat jucatorii, cat si traderii joaca probabilitati. Ei risca X suma de bani pentru a avea sansa de a face Y.
Pentru a fi profitabil pe termen lung, este foarte important sa iei tranzactii (pariuri) care ofera un raport risk / reward favorabil, ceea ce inseamna ca recompensele potentiale ar trebui sa fie intotdeauna mai mari decat riscul pe care esti dispus sa ti-l asumi.
Diferente intre trading & gambling
Pe langa faptul ca au cateva asemanari, tranzactionarea poate fi foarte diferita de jocurile de noroc. Atentie ca spun ‘poate fi’, nu ‘este’.
Jocurile de noroc sunt aleatorii, in timp ce trading-ul profesionist este strategic.
Daca tranzactiile tale vor fi sau nu un joc de noroc, depinde doar de modul in care abordezi tu pietele.
Acestea fiind spuse, elementul cheie care diferentiaza traderii de jucatori este un EDGE.
Ce este un Edge denumit si Expectancy?
Expectancy = (win% x avg win) – (loss% x avg loss)
In termeni simpli, un edge este ceva care iti ofera un avantaj fata de concurenti. Ar putea fi o anumita tehnica, metodologie, informatie, date statistice, istoric sau orice altceva. Edge poate fi, de asemenea, ceva despre care tu stii, dar majoritatea nu. Este ‘un lucru’ care mareste sansele ca pariul tau sa fie castigator.
Sa luam de exemplu, pariurile de la o cursa de cai.
Sa presupunem ca avem 2 cai care sunt pe cale sa alerge. Cineva care face un pariu aleatoriu are sansele de a alege calcul castigator de 50%.
Acesta este ceea ce numim joc de noroc, deoarece nu exista nimic care sa iti spuna de ce ar trebui sa castige calul pe care l-ai ales. Sunt doar propriile ganduri si predictii.
Problema cu aceasta abordare este ca, desi vei castiga de cateva ori, este putin probabil sa castigi bani seriosi pe termen lung (asta daca castigi).
Motivul?
Nu ai nici un avantaj in fata competitorilor.
Cum arata un avantaj?
Sa presupunem ca ai intalnit proprietarii ambilor cai chiar inainte de cursa si ti-au vorbit despre forma si sanatatea cailor lor. Proprietarul cu calul ‘A’ ti-a spus ca a mancat, se antreneaza si doarme bine, in timp ce proprietarul cu calul ‘B’ ti-a spus ca nu a dormit bine noaptea trecuta si se simte cam rau astazi.
Pe ce cal ai paria acum, A sau B?
Ar mai fi un joc de noroc?
Sper ca vezi diferenta.
Cunostintele si informatiile schimba jocul oferindu-ti un avantaj pe care te bazezi.
In acest caz, pariul tau nu mai este considerat un pariu. In schimb, devine un risc calculat. Un pariu educat.
Poti pierde daca tranzactionezi cu un Edge?
Desigur. Toata lumea pierde din cand in cand. Nici o strategie / sistem / metodologie nu este perfecta.
Cu toate acestea, ‘pariand’ pe o tranzactie in care ai un avantaj testat, folosind tool-uri profesioniste precum traderii de institutii, iti cresti sansele statistic de a avea dreptate de mai multe ori decat te inseli, pe termen lung.
Strategia
Un alt lucru care diferentiaza traderii de gambleri este strategia / metodologia.
Jucatorii se bazeaza pe noroc. Ei abordeaza pietele cu mentalitatea ‘daca castig, castig’, ‘daca pierd, am avut ghinion’. Daca joci doar ca sa te amuzi, cu un pret, aceasta ‘strategie’ ar putea face treaba. Dar daca iti doresti sa obtii un venit consistent, nu vei ajunge prea departe.
Traderii de succes abordeaza pietele intr-un mod strategic.
Precum un cazinou.
Cand mergi la cazinou, exista doi jucatori care fac un pariu: tu si cazinoul (casa). La prima vedere ar putea parea ca ambii pariaza, dar daca ‘casa’ ar fi jucat la ‘noroc’ cum ar fi putut supravietui atat de mult? Ai auzit vreodata ca un cazinou a dat faliment? Nu prea cred.
Traderii profesionisti functioneaza precum un cazinou.
Cazionurile sunt capabile sa sustina profitabilitatea pe termen lung, deoarece ‘pariaza’ cu un avantaj. Statisticile si probabilitatile sunt intotdeauna de partea lor. Cu cat jucatorul ramane mai mult in cazinou, cu atat sunt mai mari sansele cazinoului ca va face bani impotriva jucatorului.
Concluzia
Raspunsul la intrebarea ‘trading-ul este un joc de noroc?’ este: DEPINDE.
Depinde de abordarea ta.
Esti un cazinou (the house) sau un jucator?
Lucrul frumos al pietelor este ca poti alege cine esti.
Daca faci tranzactii aleatorii, tranzactionezi fara un plan, nu ai o strategie, nu gestionezi riscurile in mod corespunzator, nu ai control asupra emotiile tale – atunci da, trading-ul este un joc de noroc pentru tine.
Pe de alta parte, daca ai un Edge, daca abordarea ta fata de piete este strategica, urmata de reguli, strategii si planuri definite anterior si iti gestionezi corect riscurile, atunci trading-ul nu este un joc de noroc.
Totul se rezuma la un risc calculat. Un ‘pariu educat’.
Remember: Capital preservation is the name of the game.
Amatorii se focuseaza pe win%, profesionistii gestioneaza mai intai riscul.
Profitul este recompensa ta pentru ca ai fost un manager de risc eficient. Pune intotdeauna riscul inaintea profitului.